Leiebil i Kroatia

Kroatien

Middelhavslandet Kroatia, med sin lange kystlinje og varme sommerklima, er en stadig voksende turistdestinasjon i europeisk målestokk. Landet kan by på vanvittig vakker natur, frodige skjærgårder, hvitkledde sandstrender og ikke minst en hel haug med historiske minner fra tidligere århundrer. Landets hovedstad Zagreb er et av de mest populære turistmålene, og det er også her majoriteten av kroatene bor. Medregnet forstedene så bor det omtrent 1,2 millioner mennesker i Zagreb, tilsvarende en fjerdedel av den totale befolkningen i hele landet.

Mens hovedstaden Zagreb ligger langt inne i landet, så er Split trolig den mest populære turistbyen. Dette på grunn av dens beliggenhet omtrent midt i landet langs landets kystlinje. Også Split har mange historiske minner fra tidligere århundrer, og er et optimalt utgangspunkt for en bilferie i Kroatia.

Typiske byer å besøke med leiebil

Kroatia er et land som minner mye om Norge, i alle fall hva lang kystlinje og innbyggertall angår. Avstanden fra Dubrovnik i sør til Pula i nord er relativt lang, og det ligger både små og store landsbyer langs kystlinjen av Kroatia. Derfor anbefales det at man oppsøker disse når man ferierer i Kroatia, men at man velger en større by som sin «hovedbase». Generelt så er det billig å leie bil i Kroatia, og veinettet er godt utarbeidet. Men i det sørlige Kroatia så er det mye fjell og klipper, og veiene følger kystlinja. Det betyr mange svinger og nydelig utsikt!

Split

Kystbyen Split i det sentrale Kroatia er en av de mest populære turistdestinasjonene i landet. Her finner man noe for enhver smak, enten man ønsker å se restene fra den mange århundrer gamle historien, eller vil oppleve frodig natur. Det er uproblematisk med leiebil i selve sentrum av Split, men de virkelige opplevelsene får man utenfor selve sentrum. Med leiebil kan dere selv utforske skjulte perler, fredelige strender og mange små trivelige landsbyer langs landets kystlinje.

Dubrovnik

Et annet godt utgangspunkt for en bilferie i Kroatia er Dubrovnik. Byen ligger langs kysten helt ved landegrensen i sør, og har i seg selv massevis av severdigheter i sentrum og ikke minst mektige fjellklipper og frodig natur. En kjøretur langs kystlinjen nordover vil gi deg mange opplevelser, og vi anbefaler en tur til Peljesachalvøya som ligger knappe 6 mil fra Dubrovnik. Vurder også en kjøretur sørover mot Cavtat, som er en liten landsby med en strategisk beliggenhet inni en bukt. Her er det mange populære badestrender.

Zagreb


Selv om landets hovedstad ligger langt fra kysten, så velger mange turister å besøke Zagreb. Det gjør man riktignok ikke dersom man ønsker seg en badeferie, men byen kan by på massevis av spennende arkitektur fra tidligere århundrer, samt et prisnivå som vil oppleves som svært hyggelig for nordmenn. En typisk ferie vil være å begynne oppholdet i storbyen Zagreb, der man bruker leiebil for å ta seg ut mot kystlinjen der de fleste turister ønsker å befinne seg på sommeren.

Trafikkregler i Kroatia

Kroatia har ingen spesielle særskilte trafikkregler, og følger de europeiske trafikklovene. Det som kan være greit å legge merke til er at bensinstasjoner utenfor motorveiene som regel stenger klokken 20:00, og at enkelte veier er avgiftsbelagte i form av bomstasjon. Mobiltelefon er ikke tillatt, med mindre man bruker «hands free». Fartsgrensene som gjelder er 60 km/t på tettsteder, 100 km/t på landevei og 130 km/t på motorveien. Generelt så er trafikken rolig langs kysten av Kroatia, men i sentrum av storbyene kan det være en noe mer aggressiv kjørestil i rushtrafikken.